Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.08.2021 23:18 - Цитати от Сун Дзъ от"Изкуството на войната"
Автор: barin Категория: История   
Прочетен: 14018 Коментари: 16 Гласове:
60

Последна промяна: 16.08.2021 15:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                      Сун Дзъ е китайски генерал, военен стратег, писател и философ. Живял е в Източен Китай. Сун Дзъ е живял  от 544 г. пр. Хр. до 496 г. пр. Хр. Известният му труд"Изкуството на войната" е написан около 510 г. пр. Хр. "Изкуството на войната" влияе на много конкурентни начинания в света, включително култура, политика, бизнес и спорт, както и съвременната война. Неговите творби се съсредоточават много повече върху алтернативи на битката, като стратагеми, забавяне, използване на шпиони и алтернативи на самата война, създаване и поддържане на съюзи, използване на измама и готовност да се подчинят, поне временно, на по-мощни врагове. Сун Дзъ е почитан в китайската и източноазиатската култура като легендарна историческа и военна фигура. Името Сун Дзъ, е почетно по целия свят и означава „Господар Слънце“. Творчеството на Сун Дзъ е оценено и използвано в източноазиатската война още от нейния състав. 
            При водене на война, особено в съвременния свят е характерно, че се извършва предварителна подготовка. Тя е усилена и се състои в много дейности, свързани с опознаване на местността, противника, неговото въоръжение, бойни възможности, особености до последните детайли. Доброто разузнаване допринася за постигане на победата. Комуникациите са важни и преди са били трудни, но сега има най-различни канали за свръзка и управление на силите. При една битка в древността е изминато разстоянието от 42 км. и 195 м. 
през 490 г. пр.Хр. гръцкият стратег Милтиад заповядва на известния с бързото си бягане Фидипид да стигне до Атина, за да извести жителите, че персите, начело с Дарий, са отстъпили. Фидипид стига до Атина смъртно уморен с думите: „Радвайте се, победихме!“ и умира от умора.
                 В историята са известни много примери за новости, довели до успешни сражения. Маневрите на картагенските войски в битката при Кана 217 г. пр. Хр. все още се изучават във всички военни уччилища. 
               Ето някои мисли и цитати от трактата"Изкуството на войната", актуални дълго време след смъртта на Сун Дзъ( на снимката долу).

image
                  
  1. Лидерът води чрез пример, а не със сила." 
  2.  Воин, който е готов да се бие, също трябва да е готов да умре. 
  3. „Всички военни действия се основават на измама. Следователно, когато можем да атакуваме, трябва да изглеждаме неспособни; когато използваме нашите сили, ние трябва да изглеждаме неактивни; когато сме близо, трябва да накараме врага да повярва, че сме далеч; когато сме далеч, трябва да го накараме да повярва, че сме близо. " 
  4. "Яви се слаб, когато си силен и силен, когато си слаб." 
  5. „Бъдете изключително фини, дори до точката на безформеност. Бъдете изключително загадъчни, дори до точката на безшумност. По този начин можете да бъдете директор на съдбата на противника. " 
  6. "Изградете опонента си златен мост, за да се оттегнете." 
  7.  Можете ли да си представите какво бих направил, ако мога да направя всичко, което мога? 
  8. "Внимателно сравнете противниковата армия със собствената си, така че да знаете къде силата е изобилна и къде е недостатъчна." 
  9. "Концентрирай енергията си и натрупай силата си."  
  10. Поправете грешката си веднага щом я намерите. 
  11. Не вкарвайте враг по-силен от вас. И ако това е неизбежно и трябва да се ангажирате, тогава се уверете, че го ангажирате според вашите условия, а не по отношение на врага. 
  12. Не повтаряйте тактиката, която ви е спечелила, но нека методите ви се регулират от безкрайното разнообразие от обстоятелства. 
  13. Не мърдай срещу света, използвай го. Гъвкавостта е оперативният принцип в военното изкуство. " 
  14. „Включете хората с това, което очакват; това е, което те могат да разпознаят и потвърдят своите прогнози. Той ги урежда в предсказуеми модели на реакция, заемайки техните умове, докато чакате извънредния момент - онова, което не могат да очакват. 
  15. Дори най-хубавият меч, потопен в солена вода, евентуално ще ръждясва. 
  16. "Всяка битка е спечелена, преди да бъде водена." 
  17. "Големите резултати могат да бъдат постигнати с малки сили." 
  18. "Който е благоразумен и чака за враг, който не е, ще победи." 
  19. „Този, който знае неща и се бори, ще приложи знанието си, ще спечели битките му. Който не ги познава, нито ги изпълнява, непременно ще бъде победен. " 
  20. "Този, който знае кога може да се бие и кога не може, ще победи."
  21. image

22. Цялата война е базирана на измама.
23. Никога не притискай отчаян враг твърде много.
24. Военното дело е базирано на заблудата.
25. Ако наистина можеш нещо, прави се пред противника, че не го можеш, ако си близко, прави се, че си далеко.
 Ако си далеко, прави се, че си близо.
26. Войната обича победата и не обича продължителността.
27. Можеш да загубиш войната, само ако сам се оттеглиш от нея.
28. Най-добрата война е да разбиеш замисъла на противника; на следващо място – да разбиеш съюзите му; на следващо – да разбиеш войската му. Най-лошото е да обсаждаш крепости.
29. Първо бъди като невинна девица – и противникът ще ти отвори вратите си. После бъди като отскубнал се заек – и противникът няма да успее да приложи защитни мерки.
30. Сто пъти да влезеш в битка и сто пъти да победиш – това не е най-доброто. Най-доброто е да покориш чуждата армия без да се сражаваш.
image
31. Макар да сме чували за глупава прибързаност по време на война, правилният подход никога не е бил свързван с дълги отлагания.

32. В практическото изкуство на войната най-доброто нещо е да завладееш вражеската страна цяла и непокътната. Няма полза от това да рушиш и опустошаваш. По същия начин е по-добре да плениш една цяла армия, отколкото да я унищожиш.

33. Военното превъзходство не е в това да се сражаваш и да побеждаваш във всичките си битки. Военното превъзходство е в това да прекършиш съпротивата на противника си без бой.

34. Най-висшето проявление на военното изкуство е да осуетиш плановете на противника си.
35. Следващата най-добра стратегия е да му попречиш да обедини силите си. След това идва умението да атакуваш неприятеля си на бойното поле. И най-лошият подход е да обсаждаш градове с крепостни стени.

36. Ако познаваш врага и познаваш себе си, не е нужно да се боиш какъв ще бъде изходът от сто битки. Ако познаваш само себе си, но не и врага си, за всяка спечелена победа ще понасяш и по едно поражение. Ако не познаваш нито себе си, нито врага си, ще се огъваш при всяко сражение.

37. Добрите воини от миналото първо са поставяли себе си отвъд възможността за поражение и сетне са очаквали възможността да разгромят противника си.
38. Да предпазим себе си от поражение, е в нашите ръце, но възможността да победиш противника се осигурява от самия противник. Добрият воин може да се подготви така, че да не бъде победен, но не може да бъде сигурен, че ще победи противника си.

39. Недопускането на никакви грешки е онова, което прави победата сигурна, защото така побеждаваш противник, който вече е победен.

40. Далновидният стратег търси битката само след като победата е спечелена, докато онзи, който е обречен на поражение, първо влиза в бой и после търси победата.

41. Да имаш голяма армия под свое командване, по никакъв начин не е по-различно от това да водиш малка армия, защото и в единия, и в другия случай всичко е въпрос на пароли и сигнали.

42. Умният воин налага волята си на противника, но не допуска противникът да му наложи своята воля.

43. Военната тактика е като водата, защото когато водата следва естествената си посока, тя се оттича от високите места и се ускорява по наклоните… Посоката на водата се определя от естеството на терена, по който тече. 
44. Не се изправяй срещу армия, която се прибира у дома. Когато обграждаш армия, остави й изход за изтегляне. Не притискай отчаяния враг прекалено силно.

45. Пътят на войната е да избягваш онова, което е силно, и да удряш онова, което е слабо.

46. Когато обикновените войници са прекалено силни, а офицерите твърде слаби, резултатът е НЕПОДЧИНЕНИЕ. Когато офицерите са прекалено силни, а обикновените войници твърде слаби, резултатът е ГИБЕЛ.

47. Гледай на войниците си като на деца и те ще те следват в най-дълбоките долини; виждай в тях свои любими синове и те ще се бият за теб дори до смърт. 

48. При несигурна земя, не се бий. При лесна земя, не спирай. При спорна земя, не атакувай. При открита земя, не заставай на пътя на врага си. При земя, където се срещат пътища, се обедини със съюзниците си. При богата земя, плячкосвай. При трудна земя, забави ход. При затворена земя, прибягвай до стратегия. При отчаяна земя, се бий.

49. Бързината е същността на войната – възползвай се от неподготвеността на врага си, придвижвай се по неочаквани маршрути и атакувай незащитени места.

50. Награждавай, без да се съобразяваш с правилата, издавай заповеди, без да те е грижа за предишни разпоредби, и ще можеш да управляваш цяла армия, все едно е един-единствен човек.

51. Не мърдай, ако това няма да ти донесе някакво предимство; не използвай армията си, ако няма да спечелиш нещо; не се бий, освен ако положението не е критично. Ако е в твоя полза, настъпвай; ако не е, стой където си.
             Войни 
винаги  е имало и ще има. Не може всеки да е доволен от това, с което разполага като територия на държавата. 
52. Никой военачалник не трябва да извежда армията си на бойното поле, подбуждан от злоба; ни-то един военачалник не трябва да се сражава заради честолюбието си. Едно царство, което веднъж бъде унищожено, никога повече няма да се възземе; мъртвите никога няма да се върнат от гроба. Затова мъдрият водач винаги е внимателен и предпазлив.
image

53. Стратегия без тактика е най-бавният път към победата. Тактика без стратегия е шумът преди поражението.

54. Нека плановете ти да бъдат непроницаеми като нощта, а когато настъпваш, падай като мълния.

55. Бъди изключително неуловим до степен на безформеност. Бъди изключително потаен до степен на беззвучие. Само така ще можеш да управляваш съдбата на противника си.

56. Причината, поради която просветеният принц и мъдрият военачалник винаги побеждават противника си и постиженията им превъзхождат тези на обикновените хора, е умението им да предвиж

 

 

  • 57. Има пет черти, които са опасни за генералите. Тези, които са готови да умрат, могат да загубят живота си; тези, които искат да запазят живота, могат да бъдат взети в плен; тези, които са отдадени на ирационална страст, могат да бъдат осмивани; тези, които са много пуритански, могат да бъдат опозорени; тези, които са състрадателни, могат да бъдат смутени.

 

 

  • 58. Дайте на врага това, което те очакват да получат; по този начин те ще могат да разпознават и потвърждават своите предположения. С това ще накарате самия враг да действа с предсказуеми модели на реакция, които ще задържат техните стратези и техните армии. Междувременно трябва да изчакате момента да действате по начин, който не може да се предвиди.

 

 

  • 59. Победата обикновено отива в армията, която има по-добре обучени офицери и мъже.

 

 

  • 60. Трябва да вярваш в себе си.

 

 

  • 61. Жителите са основата на една държава, храната е щастието на хората. Принцът трябва да уважава този факт и да бъде трезвен и строг в публичните си разходи.

 

 

  • 62. Ако накарате противниците да не знаят мястото и датата на битката, винаги можете да спечелите.

 

 

  • 63. Трябва да се замислите и да обмислите, преди да вземете каквото и да е решение.

 

 

  • 64. При нашествие, като общо правило, колкото по-далеч нашествениците отиват на територията на другите, толкова по-силни стават те до степен, че местното правителство вече не може да ги изгони.

 

 

  • 65. Не гонете врагове, когато се престорят на отстъпление, или атакувайте експертни войски.

 

 

  • 66. Армията предпочита високата земя и избягва ниската земя, цени светлината и мрази тъмнината.

 

 

  • 67. Качеството на решението е като нападение на ястреб навреме, което му позволява да атакува и унищожи жертвата си.
  • 68. Ако с шпиони не се отнасят добре, те могат да станат отстъпници и да работят за врага.
  • 69. Затворените войници трябва да бъдат добре третирани, за да ги накарате да се бият за вас в бъдеще.
  • 70. Психологията на войниците е да се съпротивляват, когато са заобиколени, да се бият, когато това не може да бъде избегнато, и да се подчиняват в екстремни случаи.
  • 71. Където има големи награди, има смели мъже.
  • 72. Сто победи в сто битки не е най-голямото умение. Да подчиниш армията на другите без битка е най-голямото умение.
  • 73. Можете ли да си представите какво бих направил, ако мога да направя всичко, което мога?
  • 74. Онези, които не са наясно напълно с недостатъците на използването на оръжия, може да не са наясно с предимствата на използването им.
  • 75. Който е благоразумен и чака враг, който не е, ще победи.
  • 76. Покажете им начин да спасят живота им, така че да не са готови да се бият до смърт, за да можете да се възползвате от това, за да ги атакувате.
  • 77. Който разработи тактика за нейното постигане, възползва се от възможността си, приема своите слабости и признава силните си страни.
  • 78. Никога не трябва да атакувате от гняв и бързане. Препоръчително е да отделите време за планиране и координиране на плана.
  • 79. Възможностите се умножават, докато се използват.
  • 80. Защитата е за време на недостиг, атака за време на изобилие.
  • 81. Нека плановете ви да са тъмни и непроницаеми като през нощта и когато се движите, удря като мълния.
  • 82. Просветеният владетел е внимателен и добрият пълководец е пълен с предпазливост.
  • 83. Лидерът води с пример, а не със сила.
  • 74. Бъдете изключително загадъчни, дори до точката без звук. По този начин можете да бъдете ръководител на съдбата на опонента си.
  • 85. Върховното съвършенство се състои в разбиване на съпротивата на врага без бой.
  • 86. Ако опонентът ви има гневен нрав, опитайте се да го раздразните. Преструвайте се на слаб, за да стане арогантен.
  • 87. Ето как по време на война победителят стратег търси битката само след като победата вече е спечелена, докато този, предназначен за поражение, първо се бие и след това търси победа.

 

     image
               Победата не трябва да се търси на всяка цена. Понякога може да се загуби някое друго сражение, но да се спечели войната. След налагане на Вестфалската система от договори през 1648 г. се налага Новия световен ред и правилата за водене на войни и основните концепции се променят. Става така, че много от следващите войни по света се водят от коалиции. Ото фон Бисмарк е казал: "сред петимата бъди един от тримата". 
           През 1624 г. Ришельо поема разкъсана, разорена и слаба второстепенна държава, която оставя като първокласна военна и морска сила, с централизирана и единна система на управление, вътрешно единство и съзнание за нация и доминираща позиция в Европа. Той не успява да доживее сключването на Вестфалския мир шест години по-късно, но полага неговите фундаменти. Резултатът е, че могъществото на Хабсбургите е сломено и те отстъпват водещото място на Бурбоните и че Германия, от чието единствено кардиналът се е боял, се оказва разкъсана на 300 миниатюрни държавици, обединени едва 200 години по-късно от един друг Ришельо, когото историята познава като граф Ото фон Бисмарк – „Железния канцлер”. САЩ, Съветския съюз, Англия, Франция и Китай съставляват петте ядрени сили, които имат право да налагат вето на сесиите на ООН по всички въпроси след Втората Световна война при разпределението на сферите на влияние. Ярдрените сили се увеличиха, но за това съм писал на други места. Войната може да се води по много начини, но преди години като се обяви временно примирие обикновено се е спазвали. По книгите и филмите има много примери, базирани отчасти на истината. 
                Сун Дзъ полага основите от правила и насоки, които показват как се води войната. Според мен те са били важни и актуални до края на Тридесетгодишната война през 1648 г. Редовните мои читатели са чели посочените по-долу теми, но за които не са или са ги забравили ги препоръчвам. Те съдържат материали, относими към тази тема, които не сметнах за нужно да ги копирам. 
 Блогът на barin :: Новия световeн ред

 

Блогът на barin :: Кои щяха да бъдат Великите сили през последните 1500 години, ако съществуваше такова понятие
                Войната се изучава на три нива: тактическо, оперативно и стратегическо, Намерих 87 от цитатите на Сун Дзъ, но има и още. Като ги чета някои ми се струват странни и необикновени, но при по-дълбок размисъл се оказва, че са добре премислени от стратега.




Гласувай:
61



1. mt46 - Поздрав!
15.08.2021 23:27
Значи измамността идва от древността... :)
цитирай
2. barin - Така е, Марине. Още тогава хората са ...
15.08.2021 23:30
Така е, Марине. Още тогава хората са си правели сметки как да спечелят, но като цяло са били почтени в много отношения. Например по време на Олимпиадите войните са спирани, а сега- не.
Поздрави!
цитирай
3. kirk - barin, познай
16.08.2021 14:15
barin, познай кой първи е превел оригинала и книжката е издадена някъде между 1990-1995 г. Аз и още една "светла" и свърхактуална личност - председател на "Изправи се! Ние идваме!" Мая Манолова. Тя превеждаше от руски, аз - от английски и всъщност аз сам съпоставях преведеното, редактирах и стилизирах текста накрая. Не съм се виждал с Мая - не се познаваме. Книжката излезе без моето име, защото се скарах с поръчителя - някакъв задръстен нацист, ама истински, после май беше и депутат. Той държеше и издателството и печатнатицата, ама беше прост селянин, който поправяше моя текст например държеше да впише "лакитя" вместо "лакът" и прочее диалектизми! Накрая му казах да ми яде гъза и той издаде книжлето с тъпите негови добавки. Между другото ако питаш Владко Мурдаров в бке не може думи да завършват на "-ъ", обаче тогава течеше процес на тотална демократизация и затова вече има и Карадайъ и прочее подобни! Мая напр. превеждаше Сун Дзи!
цитирай
4. barin - Здравей, Киркоре. Не знаех за това, ...
16.08.2021 15:24
Здравей, Киркоре. Не знаех за това, а и няма откъде да науча. Направил си добро дело. Сега Мая Маноова е известна, ръководител на партия е. На някои места съм срещал да пише Сун Дзи.
Поздрави!
цитирай
5. bojo12345 - Мисля, че българите , като едни от най-смелите воини и стратези на древността, са използвали много от написаното.
17.08.2021 10:27
Поздрави, барин!
цитирай
6. barin - И на мен така ми се струва, Божо. Н...
17.08.2021 10:30
И на мен така ми се струва, Божо. Нямало е как да оцелеем толкова време.
Поздрави!
цитирай
7. dobrodan - Това го прати в парламента на депутатите и всеки ден
18.08.2021 12:14
да им се чете преди да почнат да обсъждат каквото и да било друго.
цитирай
8. barin - Умна идея, Добродане. От едно друго ...
18.08.2021 12:17
Умна идея, Добродане. От едно друго място предложиха депутатите да решават тест на МЕНСА и да полагат изпит по български език.
Поздрави!
цитирай
9. dobrodan - Ами по тоя начин ако се тръгне, ние депутати няма да видим.
18.08.2021 18:04
Като гледам.......само с по една гънка в главата кандидати......какви тестове да им прави човек.
Може би "10"?
Не съм сигурен дали знаят какво пише на отпред на сградата на Народното събрание.
Ех, Кубрате, Кубрате....... 1400 години и същите чукундури.....
Поне ние да четем :). Добре работиш! :)
цитирай
10. barin - Благодаря, Добродане. Затова ние ...
18.08.2021 18:14
Благодаря, Добродане. Затова ние да пишем, а който иска да чете. Аз на много места си рекламирам блога.
цитирай
11. nedovolen - Хубав подробен постинг. Българ...
20.08.2021 13:08
Хубав подробен постинг.
Българският войн винаги е бил Войн. Не да завоюва. От време оно.
Аз имам по-различно мнение по темата.
Човечеството е единственият животински представител на планетата, унищожаващ се между себе си.
Извинявай, но представи си света без армии и всякакви дрънчения.
:)))
цитирай
12. barin - Трудно ще стане без армии, Николай. ...
20.08.2021 13:10
Трудно ще стане без армии, Николай. Няма как всички да са доволни Всеки иска повече и затова има спорове, които прерастват до войни.
Поздрави!
цитирай
13. notfun - многооо Любимо )) поздрав, иване..
20.08.2021 20:16


има и друго издание, Изкуството на впйната ,за жени..)
имам го у дома..Това е Философия!!
цитирай
14. barin - За жени положението е различно, ...
20.08.2021 21:06
За жени положението е различно, Юлия.
Поздрави!
цитирай
15. rosiela - БАРИН,
04.09.2021 08:19
всичко изчетох и за носиите по- назад коментирах. Наваксах, каквото съм пропуснала, от твоите интересни материали.
А за Дойранската епопея да не говорим. Там само поклон се прави.
Поздрави.
цитирай
16. barin - Благодаря, Роси. Ще видя и другия ...
04.09.2021 10:32
Благодаря, Роси. Ще видя и другия коментар. Изглежда е време да напиша нова тема.
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3645015
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67332
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031