Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.07.2007 17:57 - Родопите са Ахилесовата пета на България
Автор: nadagr Категория: Изкуство   
Прочетен: 2487 Коментари: 4 Гласове:
0

Последна промяна: 17.02.2010 12:28


Тези думи са на българския писател Николай Хайтов, казани в едно интервю,  което взех от писателя през 1995 г. за вестник "Родопски вести" - Смолян. 
 Не мога да попитам г-н Хайтов какво мисли за случващото се в Странджа. Затова отварям архива.
Моето скромно мнение е, че и Странджа се превръща в Ахилесова пета на България. Е, то пети не останаха.
Правя аналогия между Странджа и Родопите, защото днешните икономически интереси и в двете красиви планини са утрешни политически.
Представям част от  интервюто. Изводите - всеки сам да си прави.

- Господин Хайтов, според Вас Родопите заемат ли по-особено място, не само географско, а и духовно, на картата на България?
- Много особено място заемат Родопите в границите на страната ни. Те са Ахилесовата пета на България. Оттук са се получавали всички инфекции в последните 100 години. Няма война, няма сътресение, които да не са се почувствали първо в Родопите. Мога да ви дам и историческите доказателства - прочетете спомените на Чърчил и ще видите  какво говори той за България. И го говори по повод на Родопите. Тази граница винаги е била оспорвана и най-уязвима. Историческата инфекция с помохамеданчването на част от българите тук е станала вече допотопна. И това си остава винаги една кървяща рана.
- Има ли изгледи някога да заздравее?
- Малко са изгледите да се прекрати с тъй наречения "помашки въпрос". Аз го слагам в кавички, защото съм против този термин. Те са просто българи мохамедани. Самите те го потвърдиха при последното преброяване - близо 150 000 от общо 190 000 се писаха българи мохамедани.
- Каква е причината останалите да не се идентифицират като такива?
- В Западните Родопи е друга историческата обстановка. Там управници са били чисти турци, изпращани отвън. Тук / в Средните Родопи -б.м./ винаги, от момента на помохамеданчването, дали е било по споразумение или не, войводите са били само от средите на българите мохамедани. И те са се опазили от турцизиране в облеклото, в езика, в традициите, такива, каквито ги е заварило самото помохамеданчване.
В Западните Родопи в навечерието на преброяването се появиха протурски настроени агитатори. Според мен беше насилие и поведението на Министерство на образованието, когато реши преди изборите да въведе като майчин турския език. За 2-3 дни може ли да  промени народността си едно коренно българско население? Разбира се, знам, че имам опоненти и то могъщи опоненти.
- В лицето на кого?
- На хора от президентството - Антонина Желязкова например, която се занимава само с това. Та нали след нейното преминаване през Западните Родопи Комисията по правата на човека към Американския конгрес записа вече черно на бяло, че българите мохамедани са едно малцинство.
Сега се тъкмим да влизаме в ЕС. Но има едно нещо, което никой не разисква - какви задължения поемаме с това, след като нарекохме и македонците, и т.нар.помаци малцинства. Първото задължение е да им дадем правото на самоопределение, т.е.може да имаме референдум, когато те кажат. И ако примерно нашите събратя, българите мохамедани, поискат автономия, то те автоматично я получават. Тогава заедно с фесовете от тук до Македония вече ще имаме и една автономна ислямска област. Ето защо Родопите са Ахилесовата пета на България.
- В тази посока според Вас може ли да се говори за турско робство или само за "цивилизаторско" присъствие?
-
Това е последният опит за фалшификация на българската история. Какво ще е това присъствие, след като е имало рая? И какво значи рая? Едно безправно население, което може да работи само ангария и от което се смъкват неизброими данъци. Раята няма право на общинско самоуправление, няма право да свидетелства в съда, няма право да носи дрехи в червени цветове, няма правото да се качва на кон. Като илотите в Спарта, които имали право само да работят на чифлиците на завоевателя.
- Имали сме и български чорбаджии...
- Да, към  18-ти век вече и това се развива. Повечето от тях са били мекерета на турската власт. Те са една имотна върхушка, защото участват в събирането на данъците, стават прекупвачи, особено в последните години на робството.
Така или иначе, опит за фалшификация на историята, и по-специално в учебника за Х клас, имаше. И сега се чудя защо Министерството на просветата още не е бракувало този учебник. Това не мога да си го обясня с нищо - страхуват ли се или не са убедени? Но така или иначе, този учебник е пълен с фалшификации. Особено силно ме засегна една от тях - хайдутите били разбойници, а не са тръгнали за правда и за свобода. Защо ги нямаше тия разбойници преди това, ами след като поробиха България, тия "разбойници" се появиха и ги имаше цели 400 години?! 
- Кой според Вас има интерес да скрива или изопачава историята?
-
Тези, които нямат интерес от съществуването на България. Тези, които имат интерес България да се размие във Всемирния културен потоп. За да разберете, че не говоря празни приказки, ще ви попитам - защо в проектопрограмите за литературно образование, които за малко не бяха приложени, замениха "Под игото" с "Тримата мускетари"? Защо бяха махнали "Записки  по българските въстания" и го бяха сменили струва ми се с Джани Родари. Бяха махнали "Шибил" на Йовков, за да не се споменава никъде, че е имало робство. Когато говорих с министъра за това, той ми казва: "Да не разпалваме етническа омраза.". Добре, казвам аз, като учих наизуст "Под игото", като знам наизуст "Шибил" и "Записките...", защо не съм увреден етнически, т.е. да мразя турците? Това доказах, когато направих първия филм "Козия рог". В него турците бяха точно толкова положителни герои, колкото и българите. И това го видяха и слепите. За пръв път за исторически филм на тази тема нямаше нота от турска страна. Те го приеха точно така, както го приеха и българите. Защото беше човешки филм, със зачитане на тяхната любов, на техните качества. За това съм писал и в книгата си "Хайдути".
- Какво беше отношението Ви към т.нар.възродителен процес?
-
Тогава един турски журналист направи интервю с мен и ме попита същото. Казах - това е едно от най-големите безобразия. Да не говоря, че това е една фатална грешка - да преименуваме едно население, което говори турски език и има, все едно с основание или не, турско самосъзнание. И това е написано и отпечатано тогава, когато всички мълчаха.


Интервюто е със съкращения.

Аз не говоря от името на големия Хайтов,  опазил ме Бог!
Публикувам част от интервюто ми с него само за да поставя индиректно въпроси,които е време да зададем директно. Моят първи директен въпрос е  - защо зад повечето проекти и в Странджа, и в Родопите стои ДПС. Не мразя турците, имам приятели турци. Но защо вилнее икономически в Моята Родина една чужда на националния ни интерес партия.  И нека не ми казват, че съм твърде  ниско, за да задавам такъв въпрос. Все още живеем в България, нали?


©    nada - Надежда Григорова 





Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - re:
21.03.2008 21:57
приятелю,бях чел някои скоро да казва по повод Родопите ,че това което турците не успяха да направят за 500 години ,Ахмед Доган ще направи за 50 да речем ,в общи линий и аз не съм човек които мрази другите народи ,но към турците и тяхната политика в днешна България не трябва да има търпимост ,не трябва да ги оставяме да правят каквото си искат ,та това е България ,не Турция ,които иска да изучава в училище турски език да си събира багажа и да заминава в Турция !!!
цитирай
2. nadagr - Политиката не ме интересува,
01.05.2008 11:04
но когато тя започне да засяга моите интереси като човек и гражданин,то аз се възпротивявам на тази политика точно като човек и гражданин.
цитирай
3. анонимен - държавата
14.07.2008 17:24
За всичко е виновна Българската политика.Тя винаги е отбягвала и отблъсквала помаците.А напротив, те са българи, макар и мюсюлмани.Трябва да се приобщават тези хора към българските интереси, защото ако това не се направи турските емисари не спят и промиват мозъци.Още в началото на миналия век когато са се издавали първите лични документи в техните документи е било записано народност "помак"???Откъде накъде български граждани ще бъдат наричани помак.И то в официален документ за самоличност!Ако наистина държавата не вземе спешни мерки за приобщаване на тази част от Българското население, то рано или късно ще се турцизира.Не съдете Доган, а тези които го допуснаха да стане тази сила, която е в момента и играят игрички за милярди с него.Не е луд който яде баницата, нали знаете!
цитирай
4. nadagr - Една от версиите за произхода на думата помак
30.10.2008 09:41
е от по-мъчен човек,и това го знаят и самите българомохамедани,много от които вече са приели християнската вяра.
С механизмите на страха Ахмед Доган успява да ги привлече за своите интереси.Но за това е виновна най-вече българската политика по т.нар.помашки въпрос.
А те просто трябва да бъдат оставени свободно,без манипулации,да се самоопределят.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: nadagr
Категория: Изкуство
Прочетен: 1164031
Постинги: 276
Коментари: 1834
Гласове: 51651
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930